Skip to main content

Als je van whisky houdt, heb je ongetwijfeld wel eens overwogen om een whisky proeverij bij te wonen. Maar als je net als de meeste mensen bent, draait de gedachte aan een traditionele whisky proeverij in levende lijve je maag om. Er zijn gewoon te veel variabelen – wat als je de geserveerde whisky’s niet lekker vindt? Wat als de andere gasten saai zijn? Wat als het proeflokaal oncomfortabel is? 

Gelukkig is er een nieuwe manier om van whiskyproeverijen te genieten – online! Met een online whisky proeverij kun je in het comfort van je eigen huis whisky’s uit de hele wereld proeven, zonder dat je het risico loopt teleurgesteld te worden. Plus, omdat iedereen op afstand deelneemt, is het gemakkelijk om mede whiskyliefhebbers te vinden om tijdens het evenement mee te kletsen.

Dus als je een nieuwe manier zoekt om van je favoriete spirit te genieten, is een online whisky proeverij de perfecte oplossing.

In dit artikel vind je een paar van de vele voordelen van een online whiskyproeverij. Maar eerst meer informatie over whisky en wat een whiskyproeverij precies inhoudt.

Wat is whisky

Whisky is een gedistilleerde alcoholische drank die gemaakt wordt van gegist graanbeslag. Voor verschillende soorten worden verschillende granen (die gemout kunnen zijn) gebruikt, waaronder gerst, maïs, rogge, en tarwe.

Whisky wordt meestal gerijpt in houten vaten, gemaakt van verkoold wit eikenhout. Het heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw, en zijn populariteit is de laatste jaren alleen maar toegenomen.

whiskyflessen

Whisky wordt het meest gedronken in Ierland, Schotland en de Verenigde Staten, maar is ook populair in veel andere landen over de hele wereld. Er zijn veel verschillende soorten whisky, die grofweg in twee categorieën verdeeld kunnen worden: single malt en blended.

Single malt whisky wordt gemaakt van 100% gemoute gerst en gedistilleerd in pot stills. Blended whisky, daarentegen, wordt gemaakt van een mengsel van verschillende granen en gedistilleerd in kolomstills.

Beide soorten whisky kunnen verder onderverdeeld worden in subcategorieën, zoals bourbon, rye, en scotch. Welke soort whisky je ook verkiest, er is vast wel iets te vinden dat bij je smaak past. Proost!

Is het whisky of whiskey?

Het antwoord op deze vraag is ingewikkelder dan het lijkt. Hoewel de schrijfwijze whiskey meestal gebruikt wordt voor de gedistilleerde drank die in Ierland en Schotland gemaakt wordt, kan het woord ook gebruikt worden om een soort bourbon aan te duiden die in de Verenigde Staten gemaakt wordt.

In beide gevallen wordt de drank gemaakt van gegist graanbeslag, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Bijvoorbeeld, terwijl alle whisky in eikenhouten vaten moet rijpen, kan Ierse en Schotse whisky meerdere malen gedistilleerd worden, wat een zachtere smaak oplevert.

Amerikaanse whiskey daarentegen moet maar één keer gedistilleerd worden, waardoor hij een brutalere smaak krijgt. Als gevolg van deze verschillen heeft elke whiskeysoort zijn eigen unieke kenmerken die hem onderscheiden van de andere.

Dus of je het nu met een “e” spelt of niet, er is geen misverstand over de smaak van deze geliefde spirit.

Wat houdt een whiskyproeverij in?

Whiskey proeverijen zijn een geweldige manier om van je favoriete sterke dranken te genieten en tegelijk over hun unieke smaakprofielen te leren. De sleutel tot een geslaagde proeverij is dat je de tijd neemt en van elke whisky geniet, waarbij je het uiterlijk, het aroma, de smaak en de afdronk noteert.

Drambo whisky tasting

Proeverijen kun je alleen of met vrienden doen, en ze zijn een geweldige manier om nieuwe whiskeys te ontdekken en de fijne kneepjes van verschillende stijlen te leren kennen. Met een beetje oefening kun je je vrienden imponeren met je kennis van whisky en leer je er op een heel nieuwe manier van te genieten.

De voordelen van een online whiskyproeverij

Er zijn veel voordelen aan het houden van een online whisky proeverij. Ten eerste is het een geweldige manier om een grote verscheidenheid aan whisky’s te proeven vanuit het comfort van je eigen huis. Je kunt ook vrienden en familieleden uitnodigen om mee te genieten, ongeacht waar ze wonen.

Je hoeft je geen zorgen te maken over logistiek of vervoer, en iedereen kan in zijn eigen tempo proeven. Het mooiste van alles is dat een online proeverij een mooie gelegenheid kan zijn om meer te leren over de verschillende soorten whisky en hoe ze gemaakt worden.

Whiskyproeverijen zijn een geweldige manier om een grote verscheidenheid aan whisky’s te proeven, en een online whiskyproeverij is nog beter. Met een online whiskyproeverij kun je dezelfde ervaring opdoen als wanneer je werkelijk bij de proeverij aanwezig bent, zonder dat je het comfort van je eigen huis hoeft te verlaten.

En als je het geluk hebt deel te nemen aan een online whisky proeverij met een van Nederlands grootste whisky kenners, dan ben je in voor een echte traktatie. Niet alleen zul je een aantal exclusieve whisky’s kunnen proeven die je nergens anders zou kunnen proeven, maar je zult er ook over kunnen leren van iemand die er echt verstand van heeft.

Dus of je nu een whiskyliefhebber bent of gewoon je horizon wilt verbreden, een online whiskyproeverij is beslist de juiste manier. Als je nieuw bent in het whisky proeven, kan een online evenement een geweldige manier zijn om te beginnen.

 

Tips om het meeste uit je whiskyproeverij-ervaring te halen

Er zijn een paar dingen die deelnemers kunnen doen om het meeste uit hun whisky-proeverij ervaring te halen. Ten eerste is het belangrijk om een paar keer diep adem te halen voor je een slok whisky neemt. Dit helpt om de zintuigen open te stellen en het gehemelte voor te bereiden op de sterke smaak van whisky.

Ten tweede is het belangrijk aandacht te schenken aan de verschillende smaken die in de whisky aanwezig zijn. Er zijn vaak subtiele hints van fruit, kruiden, of andere smaken die gemakkelijk gemist kunnen worden als de deelnemers niet goed opletten.

Drambo #004 - Whisky Tasting 26 maart 2021

Tenslotte is het belangrijk om kleine slokjes te nemen en de whisky lichtjes te kauwen voor je hem doorslikt. Dit zal helpen om de smaken van de whisky volledig vrij te laten komen en te genieten van de complexe smaak.

Door deze tips op te volgen kunnen de deelnemers het meeste uit hun proeverij ervaring halen. Lees hieronder hoe je het juiste glas kiest en whisky optimaal kan proeven.

Het juiste whisky glas kiezen

Als het erom gaat van een goede whisky te genieten, kan het soort glas dat je gebruikt het verschil maken. In het algemeen zijn er drie hoofdsoorten glazen die gewoonlijk gebruikt worden om whisky te drinken: de tumbler, de snifter, en het rocks glas.

Elk glas heeft zijn eigen unieke reeks voordelen die kunnen helpen de smaak en het aroma van de whisky te versterken. De tumbler is een klassieke keuze die vaak in bars en pubs gebruikt wordt. Het is eenvoudig en gemakkelijk om uit te drinken, en het laat veel lucht rond de whisky circuleren, waardoor hij een lichte en verfrissende smaak krijgt.

De snifter is een meer traditionele optie die ontworpen is om de rijke aroma’s van de whisky op te vangen. De brede kom helpt om de smaken van de whisky vrij te laten, terwijl de smalle bovenkant helpt om de aroma’s te concentreren.

Het rocks glas is een stevige optie die perfect is om puur of on the rocks aan te nippen. De dikke basis helpt om de drank stabiel te houden, terwijl het door de korte gestalte gemakkelijk in één hand te houden is. wat je persoonlijke voorkeuren ook zijn, het juiste glas kiezen kan je helpen om op de best mogelijke manier van je whisky te genieten.

Whisky proeven in 5 stappen

Whisky is een complexe en veelzijdige spirit met een breed scala aan smaken. Om de complexiteit ervan echt te kunnen waarderen, is het belangrijk te weten hoe je whisky goed proeft. Hier zijn vijf stappen om je te helpen het meeste uit je volgende dram te halen.

1. Kijk naar de whisky: De kleur kan je enkele aanwijzingen geven over het smaakprofiel. Een lichtgekleurde whisky is meestal milder van smaak, terwijl een donkere whisky brutaler en voller van smaak kan zijn.

2. Ruik aan de whisky: Neem een diepe snuif van de spirit om verschillende aroma’s waar te nemen. Je kunt fruitige, bloemige, of houtachtige tonen opmerken.

3. Proef de whisky: Neem een slok van de whisky en houd hem in je mond voor je hem doorslikt. Let op de verschillende smaken die je opmerkt.

4. Bepaal de afdronk: De afdronk is de nasmaak die in je mond blijft hangen nadat je de whisky hebt doorgeslikt. Hij kan kort, middellang of lang aanhouden. Probeer de verschillende smaken die je bij de afdronk waarneemt te identificeren.

5. Herhaal als dat nodig is: Whisky is bedoeld om te savoureren en te waarderen. Wees niet bang om de tijd te nemen en deze stappen te herhalen tot je de smaak van de whisky ten volle hebt ervaren.

Nu je weet hoe je whisky goed kunt proeven, is het tijd om een whiskyproeverij mee te maken. Bekijk hier onze laatste Drambo en bestel jouw setje. Proost!

 

Een whiskyproeverij cadeau geven

Een whiskyproeverij cadeau geven is de perfecte manier om je waardering te tonen voor de whiskyliefhebber in je leven. Of het nu een verjaardag, jubileum of feestdag is, een whiskyproeverij laat hen weten dat je om hun passie geeft.

whisky proeverij cadeau

Niet alleen zullen ze kunnen genieten van enkele van hun favoriete whisky’s, maar ze zullen ook meer te weten komen over de verschillende soorten en stijlen whisky.

Dus als je op zoek bent naar een uniek en attent cadeau, overweeg dan het geven van een whisky tasting set. De whisky liefhebber in je leven zal je er dankbaar voor zijn.

Live online whisky proeven met Drambo

Whisky liefhebbers verheugt u! Je kunt nu van je favoriete spirit genieten vanuit het comfort van je eigen huis met Drambo’s live online whisky proeverijen. Deze virtuele evenementen brengen whiskyliefhebbers uit het hele land samen om verschillende expressies te proeven en te leren kennen.

Het mooiste is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het boeken van een hotel of het vechten tegen het verkeer. Schenk jezelf gewoon een dram in, log in op de livestream, en geniet!

Tijdens onze live online whisky proeverij heb je de gelegenheid met andere deelnemers te chatten en vragen te stellen aan onze Drambo. Je kunt ook de whisky van dichtbij zien terwijl hij wordt ingeschonken, en meer te weten komen over de geschiedenis, het smaakprofiel en het productieproces.

Het mooiste van alles is dat je een verscheidenheid aan whisky’s te proeven krijgt die je anders misschien niet had kunnen proeven. Dus of je nu een nieuweling bent die meer over whisky wil leren of een ervaren aficionado die op zoek is naar zeldzame bottelingen, onze live online whisky proeverijen zijn de perfecte manier om de wijde wereld van deze geliefde geest te verkennen.

Met Drambo bestel je een exclusieve set met speciaal geselecteerde whisky’s en kan je ze in het comfort van je eigen huis proeven. Dus waar wacht je nog op? Sluit je aan bij de duizenden mensen die al genoten hebben van een online whisky proeverij.

Het is een geweldige manier om whisky’s uit de hele wereld te proeven, meer te leren over je favoriete spirit, en tijd door te brengen met vrienden en familie. Bestel vandaag nog je Drambo tasting set en wees klaar voor de volgende proeverij!

live online whisky proeverij
Drambo Online Tasting Setbestel Drambo hier